2013. augusztus 17., szombat

Stok - Hemis 2/3

2013.08.08. (3. nap)

Reggel 6-kor veszem rá magam az ébredésre. Az éjszaka jobb volt, mint az előző, de még mindig nem az igazi. A népes francia csapat egyik hölgy tagja torka szakadtából horkolt, ami elől a füldugóm sem nyújtott menedéket. Reggelim az öregnél fogyasztom el. 3 vaskos csapati vajjal és mézzel + 2 tea. A mai 20 km-es távhoz és az újabb hágóhoz kelleni fog az energia. Indulás előtt a tábori wc közelébe merészkedem. Ez sajnos végzetes hiba volt. A szagok és a látvány napokkal később is álmatlan éjszakákat okoztak.
Amint elindulok a hágó felé, egy francia páros és guide-ja mögé keveredem. Jó a tempó, így hát követem őket. 1,5 órával később már fent is vagyunk a "csúcson". 4971 méter. A náthán kívül semmi bajom, úgyhogy ezúttal hosszabban gyönyörködöm a panorámában. A meredek lejtőn most is gyorsan haladok, bár szandiban azért nem ugyanaz, mint bakancsban volt. A hegyről leereszkedve tűző nap és kánikula fogad a völgyben. Ez hamar kiszívja minden erőm és már csak a cél lebeg szemem előtt.

Skui falucskába végül 6,5 órával indulás után érkezem. Egy kedves nénike kertjében verem le sátram, majd a meleg időt kihasználva alaposan lecsutakolom magam a kerten átfolyó patakocskában. Vacsira tésztaleves és egy kis száraz kenyér házi baracklekvárral a menü. ( Lehben mindenhol sárgabarackot és abból készült termékeket lehet kapni.) Vacsi közben egy másik külföldi vendéggel, az angol Tinával ismerkedem meg. (Büszkén mondhatom, hogy akadálymentesen tudtunk kommunikálni, pedig az angol anyanyelvűekkel gyakran meggyűlt a bajom.) A késő délutánt most is sátorban pihenéssel, zenehallgatással és naplóírással töltöm és első ízben próbálom ki a hagyományos ladakhi wc-t. Az épület 2 emeletből áll. A 2. emelet padlózatára egy lyuk van vájva, amibe célozni kell. A padlózaton ezen kívül szalma és föld keveréke van egy lapáttal. A végterméket ezzel temetjük be, így a szagok leginkább egy istálló szagara emlékeztetnek. Persze nagyon messze vagyunk a nyugati civilizációtól, de a reggeli élmény után most luxus körülmények között érzem magam.


2013.08.09. (4. nap)

Végre egy viszonylag pihentető éjszaka!:-) A házinéninél alaposan belakmározom vajas lekváros csapatiból, majd szedem a sátorfámat és útnak indulok. A völgybe hamar beszűrődnek a forró napsugarak. Csak egy rövidnaci és egy póló van rajtam. A kellemesen induló nap nemsokára túlélős menetelésbe csap át. A kánikula elviselhetetlen és árnyékról ne is álmodjunk. Hiába a sapka és a kendő a fejemen. Úgy érzem mindjárt hőgutát kapok. Próbálom a tempómat a lehet leggyorsabbra venni, hogy minél előbb célba érjek és az a fránya táska se nyomja annyit a vállaim. A menetidő ma is 6,5 óránál áll meg. Ismét egy nénike udvarán táborozom, de ezúttal a szabad ég alatt éjszakázom. Lusta vagyok sátrat állítani és az ég is szép tiszta. Bízzunk benne, hogy reggelig így marad. Az erős sodrású Markha folyó partján, egy fűzfa árnyékában találom meg táborhelyem. Vacsira most is zacskós leves és a maradék kenyér lekvárral. Késő délutáni pihengetés közben kisebb őzféle családot fedezek fel a szemközti domboldalon. A kopár sziklás talajon valami harapni való után kutakodnak... Este nehezen jön alom a szememre. Kínoz a torokfájás és a szabad ég alatt alvást is régen gyakoroltam már...

3 megjegyzés:

  1. Hű, ahogy lefotóztad a poros sarus lábaidat, az ugrott be, mennyire otthon vagy ezen a kemény szaturnuszi tájon... Azon a kéksapkás fotón is igazi tibeti a kisugárzásod:)))

    VálaszTörlés
  2. A hőség elviselése biztos nem könnyű. Vizet honnan szoktál vételezni és mennyit viszel magaddal egy napra? Vagy patakvíz+jódtabletta?
    A Ladakh-i wc-nek a 2 szintjén már nincs tető se fal? :-) Magyarán mindenki előtt kell elvégezni a dolgot? :-D Kemény! :-D

    VálaszTörlés
  3. Apa: Ezt nagyon jol latod. A gyakran nagyon kemeny korulmenyek ellenere semmire nem cserelnek egy ket hetes tibeti nyaralast. :)

    Tibor: A hoseg elviselese majdhogynem elviselhetetlen. Szerencsere a vizzel kapcsolatban van egy olyan jo tulajdonsagom hogy teve uzemmmodban fel literrel is elvagyok egy egesz napig. a Markha valeyben konnyu dolgom volt mert minden szallason volt kut ahonnan meritettem vizet. a viztisztito tabletta ize szornyu! szerencsere eddig csak ket alkalommal hasznaltam. A 2. szint is korbe van falazva szoval nincs premier plane! :)

    VálaszTörlés