2013. május 18., szombat

Elefántolások Elefántfalván :-)

2013.05.16.

Reggel koran kelünk, hogy időben odaérjünk a városunktól 35 km-re lévő elefántparkba. A szállásunk melletti utcában kibérelünk egy robogót, megreggelizünk, majd irány a park. A szállásunk mögötti folyót itt is rendesen kizsákmányolják. Este hálókat kifeszítő embereket láttunk, most pedig a hidakról szigonypuskával vadászó embereket.:-) Fénysebességgel száguldunk a négysávos úttesten. A park bejáratánál leparkolunk a mocival, majd egy helyi kisbusz visz minket a parkon belül az elefánt show helyszínére.
Pontosan a show kezdetére érkezünk. A színpadon nyolc különböző korú, nemű és méretű elefánt kápráztat el minket. Számomra a leglátványosabb produkció, mikor mindenféle segítség nélkül ecsetet ragadnak ormányukkal és szebbnél szebb festményeket alkotnak. Ezeket a képeket egyébként meg is lehet vásárolni az előadás végén... (500 baht, 3.800 Ft) A show után egy imádni való elefántot simogatunk és etetünk. Teljesen el vagyok varázsolva tőlük. Imádom a tusi hajuk és az egész kisugárzásuk.

Mivel bőven van még időnk az elefántfürdetésig, Zolival megszavazzuk a közös elefánt ridingot. A tízperces riding 200 baht/fő (1.520 Ft). Az elefántra egy vadászles szerű épületről szállunk fel és egy kényelmes padon foglalunk helyet, míg a "sofőrünk" (mahout) szőrén üli meg. Lassú, kimért, de hatalmas lépésekkel haladunk előre. 3,5 méter magasan ülhetek, de valahogy egy cseppnyi félelem sincs bennem attól, hogy az elefánt megvadulna és ledobna a hátáról. (Lovon ülve valószínűleg ezt érezném.) Nagyon élvezzük az elefántolást, de a néhány perc pillanatok alatt elrepül,. :-( Az elefántolás után lassan elkezdődik a látványos fürdetés. A mahoutok együtt fürdenek elefántjaikkal. Abszolút érezni a szeretetet és kötéleket mahout és elefántja között. Szinte az egész napot együtt töltik. Együtt sétálnak, edzenek, esznek, fürödnek és néha még alszanak is. A fürdetés után újabb elefántsimogatás és egy kisebb felvonulás az elefántokkal. Később a parkon belüli elefántkórházba megyünk, ahol szerencsére a legbetegebbnek tűnő elefánt egy néhány éves bice-bóca és egy nagyon öreg elefánt. Rajtuk kívül még két anya van itt borjaival.

Délután 3 körül széles mosollyal, boldogan hagyjuk el a parkot. Azt hiszem ennél szebb életük csak egy valódi érintetlen dzsungelben lehetne. Lampangba érve megebéd-vacsizunk, kártyázunk, majd jógázom és késő estig netezem. Este ismét leszakad az ég, ami 2,5 órán át nem akar elállni.


2013.05.17.

Ma is korán keltünk, mivel mindenképp el akartunk menni a vasútra, hogy kiváltsuk vonatjegyünk, mielőtt a mocit leadnánk. A 3. osztályú jegy 256 baht  (1.950 Ft) Bangkokig, ami előreláthatólag 12,5 óra utazást jelent. Ugyanez első osztályú légkondis alvós kabinban 825 baht (6.280 Ft). Persze nekünk tökéletesen megfelel a 3. osztály. A vonatunk csak este nyolckor fog elindulni, szóval bőven van időnk pihenni és felkészülni a nagy útra. Naplót írok, netezem, kártyázunk, összepakolunk, ebédelünk a plázában, majd nyolc előtt taxit fogunk és az állomásra megyünk. A vonat 40 perc késéssel érkezik. Ez persze egyáltalán nem meglepő Thaiföldön. Szerencsénkre most is szuper helyet kaptunk, így a négy fős boxban csak mi ketten vagyunk. Egy darabig meg snapszerozunk, aminek a helyiek is a csodájára járnak, majd lassan álomba merülünk. Összekuporodva a keskeny boxban nem a legkényelmesebb az alvás, de legalább alszunk. :-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon édesek az elefántok! Azon meg leesett az állam milyen jól festenek. Azt hittem csak össze vissza húznak színes vonalakat. Álmomban sem hittem volna hogy virágot festenek!
    A 4 fős box meg inkább 3fősnek tűnik (1,5 -1,5 oldalanként) :-). Lényegesen keskenyebb mint otthon, más méretre van szabva. :-)

    VálaszTörlés
  2. En is pont ezt hittem! :-)

    VálaszTörlés